School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. Bhí fear ann aon uair amháin ar b'ainm do Seán. Bhí sé ina chomhnuidhe le taobh tighe fir uasail. Bhí mac aige ar b'ainm do Tomás agus bhí ingean ag an fhear uasal fosta. Agus ingean an fhir uasail agus mac an fhir bhoicht tógtha i gceart le chéile.
    Bhí siad ar an sgoil i gcuideachta a chéile go rabh siad sé bliadhna déag. Chonnaic an fear uasal go rabh agus d'iarr sé ar an fhear bhocht a mhac a chur amach as an tír. D'imthigh an fear agus a mhac no gur casadh trí gaduidhthe dóbhtha agus chuir an triúr ceist ortha cá rabh siad ag gabhail, agus dubhairt an fear go rabh aige le na mhac fhéin a chur amach as an tír, cionnus go rabh sé mór le ingean an fhir uasail. "No" ar seisean, d'iarr sé ormsa mo mhac fhéin a cur amach as an tír.
    Dubhairt gaduidhe amháin go rachadh sé
    Bríghid Ní Dhomhnaill