School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    Tiocfaidh dhá bheithidheach deag agus béidh mise ar an tríomhadh beithidheach deag. Má bhuaileann siad mise leis an timthire teallaigh béidh mé sábhailte. Mur ndéan siad sin gabh fhad leis an tobar fíor-uisce sin thuas agus má tá an t-uisce dearg béidh mise marbh."
    D'fhág sé slán agus beannacht aice annsin agus d'imigh se.
    Oíchdhe Shamhna bhí an t-athair reidh agus cupla fear eile aige ach faraor chuaidh an triúr leis an ó agus thuit siad i n-a gcodladh.
    Ar maidín lá thar na bhárach chuaidh bean an toighe fhad leis an tobar agus bhi an t-uisce dearg. Shuidh sí annsin agus chaoin sí uisce a cinn mar go rabh fhios aice go rabh a mac marbh.
  2. Na Trí Mná Naomhtha
    Bhí bean ann fad ó shoin a bhí i n-a chomhnuidhe i dTeileann. Ó bhí sí n-a páiste bhíodh sé ag siubhail turas na mBan Naomhtha gach bliadhain. D'fiafruigheaadh sé a athchuinge gach am aca, sin na trí mná naomhtha a bheith aice ar uair a báis.
    D'fhág sé an áit agus rinne a comhnuidhe i mbaile eile ach má d'fhág féin ní dhearn sí dearmad de na turas. Nuair a bhi sí ag gabhail anonn
    Cáit Nic Giolla Chearra
    Bean iascaire