School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. Sceal fán Diabhal
    Bhí fear Gallda ann aon uair amháin
    agus bhí sé an sáidhbhir. Ní rabh aige ach inghean amháin. Bhí sise an-dóigheamhail agus ní rabh dul ag
    a h-athair fear ar bith a fhághail duíthe a bhéadh maith go leor aice. Oidhche amháín thainig marcach
    go dtí'n doras agus é cóirighthe go h-an mhaith. D'iarr fear a toighe air a theacht isteach. Thuirling sé
    de'n bheathach agus thainig isteach. Nuiar a bhí sé tamall beag istoigh d'fiafruigh sé de(n) fhear
    a' toighe a' mbéadh cluiche cárdaí aca. Dubhairt fear a toighe go mbéadh nó go rabh an-dúíl aige a n-imirt cárdaí. Thúsaigh an bheirt a d'imirt agus nuair a bhí siad tamall beag ag imirt thuit
    ceann de na cárdaí faoín tábla. D'iarr an t-athair ar a n-inghean an cárda a thógail. Chrom sise síos go bhfaghadh sí an cárda agus nuair
    d'amharc sí bhí cosa scoilte mar chosa bó ar an mharcach. Dubhairt sí le n-a h-athair go rabh gnaíthe aice amach leis agus d'innis sí dó caidé a chonaic sí. Bhí fhios aca annsin gurab'é an diabhal
    a bhí ann. Ní rabh fios aca caidé a dhéanfad siad. Sa deireadh smaoitigh siad go rachad
    siad fhad leis an mhinistear go bhfeicead siad a'ndéanfad seisean dadaidh daobhtha. Chuaidh siad