Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí ríogh ann aon uair amháin. Bhí triúr mhac aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    “caithfidh tusa an t-éin sin a fhaghail”. D’imthigh an mac leis. Chuaidh sé fríd coill, agus casadh madadh ruadh air, dubhairt an madadh ruadh leis a gabhail ar a dhruim agus go dtabaradh seisean é go dtí chaislean agus go mbéadh éin ann mbeadh d-at buidhe ar dubhairt sé go mbeadh dá chasa ann. Bheidh ceann amháin aca deanta d’óir. Bheidh an ceann éile deanta dé admad dubhairt an madadh ruadh leis. “Tabhairt leat an casa a béas deanta dé adhmadh. Tá an éin ins an ceann”. Chuaidh an buachaill isteach. Cónnaic sé an chasa óir bhí an bhron air. Bhí sé ag gabhail a chuir an éan isteach ins an chasa óir, acht thoisigh sé ag gabhail cheoil. Tháinig an ríog annsin, dubhairt sé leis go leigheadh seisean ar shiubhail é dhá bhfuigheadh sé an capall óir. Chuaidh an buachaill ar siubhail. Chasadh an madadh ruadh air. Dubhairt sé go dtabairadh seisean é go dtí caislean agus go mbeadh capaill óir ann. Beidh diallaidh óir ins an stabla. Béidh ceann eile deanta de adhmadh. Dubhairt an madadh ruadh leis an ceann admaidh a thabhairt leis. Chuaidh an buachaill go dtí an caislean. Chonnaic sé an capall óir, agus chuir sé an diallaidh óir ar an chapall thoisigh sé ag deanamh torman. Chualaidh an rí an glór chuir sé amach a-rm. Thainig an rí amach, dubhairt an rí go gcrocfadh é muna bhfuigheadh sé inghean an rí. Chuaidh an buachaill ar
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Eiblín Ní Chinneidhe