Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Daoine Cáileamhla.
    I. Fír láidir. Tuairim agus 80 bliadhna ó sóin bhí fear ina chomhnuidhe ag Mín-a-Charráidh agus Séan Ó’Hánlúin an (tain) t-ainm a bhí air, agus déireann na séan daoine go dtí an lá indiu go rabh sé ar an fhear a bhá láirdre a bhí ins an phároiste fán ám sin.
    II. Na Gríomharthaí a rinn sé. Seo cuid de na ghríomhartaí a rinn sí. Sán ám sin ní rabh críoc nó gluaistéain ar bith agus b’eigin dó na daoine na rudaí a iomhcar ar an druim. Aon lá ámháin chuireadh Séan Ó’Hanlúin go dtí baile Ard-a-Rath le sé málaí plúir a fhághail agus chuaidh sé. Thug sé leis rópa mór a bhí deanta as chocan agus níor stád sé go rabh sé s’an bháile mhór agus bhí sé mhíle le siubhal aige.
    Bhá gnathach leis na daoine (san) rudaí a fhághail fá choinne a gchuidh chomursain o’n bháile mhór, mar ní rachfadh síad acht chorr-uair
    Pádraig Ó Ghallchobhair
    Ardvally, Co. Donegal