School: Christian Bros., Manor St. Cathair Phortláirge (roll number 16735)

Waterford, Co. Waterford
Seán Ó Dálaigh

"agus é scríobhtha ina aigne ins chroí as na intinn gur cuid de áirseóirí Cliodhna iad.
    Thug sé órdú do bean a tighe tine maith a chur síos agus corcán uisce. B'ait le bean a tighe den ciall den bun nó den rúta a bhí lena chuid cainte, den beannacht a fuair só ó d'imigh sí gur tháinigh sí. Dhein sí síos an tine agus teidh sí go mear a leighis nó a bhí an t-uisce ag féahaint aice dúirt sí pé gnó a bhí á dhéanamh.
    Dúirt sé léi gurab é an gnó a bhí aige di náa dhá leanbhaí féin do thabhairt thar nais agus a dhá siobhra a bhí sa cliabhán do caitheamh síos san uisce te agus iad a dhóigh.
    Bhain sé an clár den corcán ansin agus rug sé ar an mbeirt siabhra a bhí sa cliabhán. Do cheangail sí lena chéile iad le córda. Bhí sé díreach a gcaitheamh síos san uisce nuair luíadar is bhéiceadar san mBéarla be bhreá a bhain leis an Seoirse ba mhó a bhí sa seana-Shasana agus gur an-fhuireasta iad do thuigseáil. D'iarr sé siad cá raibh an bheirt a bhí anseo rompa ná cuirfeadh sé sa tine iad dá gcuirfidís thar nais iad an beirt a bhí ann rompa. Dúirt siad go gcuirfidís ach timpeall dhá uair a chloig go leith a thabhairt dóibh.
    Dúirt an táilliúr ná scaoileadh sé as a láimh iasd go ndóighfeadh sé iad. Dubhairigheadar leo na leanbhaí do chur thar nais go raibh beirithe ortha féin. Fé cheann uair a chloig bhí an beirt leanbhaí thar nais sa cliabhán agus d'éiríodar araon ingal diabhlaidheachta amach as an simné ar fad agus sin é a feacaidheadh díobh".
    Pádraig Ó Muirgheasa
    Unknown