Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    590. Is i na dhiaidh sin a thainic sí go Fál-mór. Chuir sí teampoll ar bun sa roilig. Timceall céad slat ón gcill tá an tobar a chur sí ar bun freisin. Thuas ar thaobh an chnuic tá cloc a bhfuil lorg glúin an asail. Amach tamall ón talamh tá oileán beag ar a dtugtar Léím an Reithe. Sé an fáth ar a dtugtar an t-ainm sin air mar bhí úan beag ag Naomh Dairibile is bhí sé in a pheata aice. Nuair a fuair an naoimh bás bhí an t-úan dá h-iarraidh . Nuair nach bhfuair sé í thug sé léim go dtí t-oileán sin. Ar bárr chnuic an Fháil-Mhóir tá cloc is tá tobar
    Leitir Beag, Co. Mayo
    Síghle Ní Mhaoineachaín