Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus bean ann fadó agus bhí cearhrar páistí acu, trúir inghean ahus mac amháin. Cailleadh an n-athair nuair a bhí an gasúr deic mbliadhna de aois. Bhí a mháthair go h-an olc dó agus níor mhaith leith é. Dhíbir sí amach as an ceach ar fhad é Bhí tarbh brea acu agus bhíodh sé istigh sa n-gáirdín ar chúl an tighe bhí stábla beag aige dó féin i gcóir na h-oidhche. Bhíod an gasúr istigh sa stábla aige ahus bhíodh sé an tabhairt bídh dó as a chuid adhairt agus bhí sé ag éirig reamhair. Lá amháin connaic a mháthair é agus dubhairt
    Síghle Ní Mhaoineacháin
    Leitir Beag, Co. Mhaigh Eo