Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreach ann fadó, agus bhí mac amháin aici. Ní raibh acy ach thalamh an domhain ach dhá chaora.
    Thainig an tíghearna a bhí ina chómhnhuide ar an mbhaile abhaile agus bhí chuile dhuine ag tabhairt bronntanas dhó.
    An oidhche seo ní raibh tada le nitheagan mnaoi ná ag an mac. Bhí triúr futhaigh istigh sa gcoi [?] a bhí in-ghar dhóibh, agus théigh ceann acú síos go dtí an muileann cguile oidhche fá dhéi [?] mála mine. Nuair a bhí sé ag teacht an oidhche seo, agus an mála mine leis, dubhairt an mac go rachadh se amach nó go mbainfeadh sé an mála dhe. "Ó na gabh a stóir," ars a mháthair "marbhóchaidh sé thú." "Is cum
    AT0650**: The Strong Youth
    Bríghid Nic Oireachtaigh