School: Glenamoy (roll number 13882)

Gleann na Muaidhe, Co. Mayo
Séamus Ó Beoláin

1. Tá mo bhaile suidhte i gCeanntar Gleann-na-Muighe agus i bPároiste Cillcomáin.
    Sé an t-ainm atá ar an mbaile An Droichead, fuair sé an tainm sin mar tá Droichead mór déanta in aice leis. Tá seisear clann in a gcomhnuidhe ann. Tríuir clann Gearraigh ann agus beirt clann Domhnall, clann amháin Ó Ruadáin. Níl mórán sean daoine ina gcomhnuidhe ann anois. Níl ach duine amháin thar trí scór is deich blian. Bhí níos mo sea daoine ann fado. Tá an cuidh is mo acu marbh. Tá an cuid eile imthighthe thar lear. Agus is beagán díobh a d'fhill arais o shoin Tháinig duine amháin abháile an lá eile, bhí sí imthighte triochad de blíanta. Bhí cúigear clann ann fado, na h-ainmneaca bhí ortha Micheál MacGearraig, Pheadar Ó Cormaic Thomá MacGearraig, Pádraic Ó Domnall. agus Aodh ORuadhan. Bhí na tighthe uiligh tuighthe. Níl acht ceann amháin mar sin anois. Tá coill beag giotha beag o'n mbaile in áit a tugtar sean phúnta. Cead blian a shoin ní hé an D|roichead a bhí ar an áit acht
    Micheál Mac Gearraidh
    Droichead Ghleann na Muaidhe, Co. Mayo