School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

ar siubhal an ceathrar agaí'."
    "Is fuirist sin a dhéanamh," arsan Gaduí Dubh, "Tá mise anois dhá fhichid troigh ó'n mbás agus bhí mé aon am amháin faoí neasacht orlach dhó."
    "Ó, má chrufuíonn tú sin," adubhairt a rí, "Tá go maith."
    "Crufóig," adubhairt a Gaduí Dubh.
    D'innis sé dóbhtha an chaoí ar shábháil sé an leanbh, "agus ní raibh idir mé agus an bás ach leithead a chlár a bhí ar a mbaraille."
    "Tá go maith," adubhairt a rí, "Goidé an fáth a tháinic sibh a goid an each agus d'innis an Gaduí Dubh do faoí na geasaí a bhí ar a triúr prionnsaí.
    "Is fíor é do scéal," adubhairt a rí, "Mise an leanbh ar baineadh bárr na ladhraicín de."
    Bhain sé de a bhuatais agus siseán sé dóbhtha go raibh barr na ladhraicín caillte aige - "agus dubhairt mo mháthair liom go dtáinic strainséar an bealach agus gur shábháil sé mé. Nois - ar seisean - tig leis a triúr agaí a bheith ag imtheacht abhaile sábháilt{e} agus béarfaí mé Each na mBeilleannaí díbh ar conditions go dtiúrfaidh sibh ar ais sábháilte é
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures
    Eoghan Ó Suilleabháin