Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí grás in Iorris aon am amháin nuair a bheadh bó bhuochais ag duine chuirfeadh sé sriongán dearg ar a ruball ar fhaitchíos go gcasthaí aoinne uirthi a mbeadh droch shúil aige. Ba é an sriongán dearg an chéad rud a cheapfadh a shúil. Má bhí sé le olc a bith a dhéanamh go'n bom ar a sriongán dearg a bheadh se. Ní dhéanfadh sé aon dochar go'n sriongán agus bheadh an bhó saor.
  2. Bó go mbeadh "caithiú saighid" uirthi :- Trí cinn go na clochaí beaga (i na saighdeannaí) agus trí leath- phi' ' ní a chur isteach i gceirt agus iad a chur síos i dtóm a bhuicéad agus trí deochaí cusee [?] a thabhairt go do bhó as a mbuicéad sin. Ba cheart foclaí áirthid a rádh san am gceadhna. (Ní thig liom na focail d'fhághail) Má's caithiú saighid atá uithi tiocfaí biseach airthi laithreach.