School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. Sgéal an Mhí-Ádh
    Beirt dritheárachaí a bhí ann. Bhí duine aca an saidhbhir agus duine aca an bhocht. Ní raibh duine a bith clainne ag a bhfear saidhbhir agus bhí mórán mór clainne ag a bhfear bocht, agus gan aon slighe bheatha aige dóibh. Ach an páiste deiridh a bhí ag a mraoí dubhairt sé go gcuirfeadh sé as a slighe é. Thug sé leis cliabh agus fuair sé 'un a {bh}ogach faoí dhéin cliabh móna, agus thug sé {s}pád leis. Do chart sé poll. Nuair a bhí sé a cartadh an phuill gheárr sé scraith thart agus d'fhág sé taobh go'n scraith greamuighthe {g}o leigfid sé anall mur clár é nuair a bheadh an páiste thíos aige.
    Nuair a bhí sé a cartadh an phuill agus nuair a mheas sé go raibh sé sáitheach domhain aige dhearc sé suas ó's a chionn agus thainnic sé fear in a sheasamh ar bhruach an phuill, agus d'fhiafruigh sé dhó céard a bhí sé a déanamh annsin.
    "Mise an Mí-Ádh," ar seisean, "agus beidh mé a siubhal leatsa go lá do bháis."
    "Bheul, gabha annseo anuas - arsan fear - go bhfeici tú bhfuil a' poll seo sáthach domhain."