Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    eatortha h-éin gach duine aca a shaighdiúir h-éin a dhoigheadh an oidhche sin. Rinneadar mar ar dúbhradar agus dhóigh gach teach aca a shaighdiúir h-éin. Sin é an rud adeir na sean daoíní is brígh leis na teinntí crámh ar Oi'l Sean Seán - thárla gur ar an oidhche sin a dhóigh siad na saighdiúirí.

Bhí droch rígh in Éirinn aon am amháin agus do dhóigh siad é ar an oidhche sin...

Úghdar eile leis -
    Bhí droch rígh in Éirinn ann am amháin agus do dhóigh siad é ar an oidhche sin, agus bhí oiread bród ar na daoíní faoí na dhóigh gur chinnibh siad an grás beó riamh ó shoin.
  3. (gan teideal)

Ar Oíl Sean Seán nuair a bhíonn an ghrian a dul faoi cruinníon gach trí nó ceathair go córsannaí agus lasan siad teine eatortha.

Ar OI'l Sean Seán nuair a bhíonn an ghrian a dul faoí cruinníon gach trí nó ceathair go córsannaí agus lasan siad teine eatortha.
    Tugann cuid aca ualach móna, cuid aca blocán ghuísaí (guimhaise), cuid aca ola leóf, duine eile tugann sé crámh leis agus duine eile roinnt buachalla (rud a fhásann ar na duimhce gainnimh agus nuair a bhíonn sí tirm deineann sé bladhaire breágh)
    Gach duine a thigeanns 'un a teine tugann sé rud éicínt aige i reacht is nách dtig leis na daoíní eile a ráit ná chuir sé tadaí innti.
    Liam Ó Raghallaigh
    Dumha Locha, Co. Mayo