School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. (continued from previous page)
    sé connaich sideóg taobh isitigh agus an leanbh curtha amach an bfuinneóg aige cuig an sídeóg eile. Ag goid an leanbh a bhí síad. Bí an buacaill seo go deireach ag dul thart ag connaich sé an leanbh. Thóg sé ina bacillin agus tug abhaile go dtí a mháthair é.
    Déac a máthair an búachaill óg ar an leanbh agus dúbhairt sí a mhic ó is cosomhal le leanbh Bean Uí Bhrían í Cuaid an bean agus a mach an teach agus tóg sí an leabh léite. Nuair a cuaid síad isteach bhí muinntir an tige an brónac mar bhí a leanbh caillte. Dúbhairt a máthair an bhuacaill óg cá raibh orra agus an bean gur bfúair a leanbh bas.
    Fan go fóill arsan búachaill óg agus ní béid sé i bfad caillte, ag dul síar thig an áit in a raibh an fear beag a raibh míle bliadan daos. Rith sé amach an an doras ag gáire. Seo duit do leanbh anois arsan bean úd. Bhí athas an domnain ar Bean Uí Brían.

Mo mháthair a dinnis an sgéal seo dom
    Brígid Ní Malle