School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Ta trí roilig i gCillmheadhon. Ta daoine curtha i gach ceann acú. Ní raibh ann acht dá ceann ar dtús. Ceann go bfhuil Caitilicighe curta annm agus an ceann eile brádhisún.
    Bhí roilig na Caitilicighe llíonta, agus bhí air na daoine a bfuair bás dul go roilig eile. Go raibh an roilig eile déanta. Bhí sé raitide go raibh rud le feicheal as ceann d'en na roilig.
    Bhí daoine ag teach abáile oidhche. Bhí cárr acú, agus bhí cónra san cárr, mar bhí duine marb san teach a raibh síad a dhul ann. Núair a bhí siad ag dul tár an roilig seo, ní raibh an capaill inan an géarr do
    Siúbhán Ní Dheibhin
    Tullyduff, Co. Mayo