School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. (continued from previous page)
    Nuair a tháiniceadar go deireadh an aitgiorra bhí cheann de na fir a chuaidh san aitgiorra marbú , sé thainic an ceann eile slán . D'imthigh an bheirt leo annsin bhí sé ag faghail dorcha, agus ní raibh fios acú cé gcaithidís an oidhche .Chonnaiceadar solas a bhfad uatha agus chuadhar go dtí é .Ní raibh ins an teach ach lánamhain. Bhiodar ag dul a chodhladh san oichche nuair a cuimhnigh seisean ar an dara comhairle a thug an ministéar dó. Chuaigh sé amach san ngarrdha. .Amach san oichche tháinic beirt fhir le h-agaidh an lanamhain a bhí san teach a mharbhú. bhí seisean ag éisteacht leo ach níor airigheadar é.Chuireadar a gcuid cotaí a bhfalach sa gcruaich ? agus chuadhar isteach. Fhaid is bhíodar istigh bhain séisean píosa dhen dhá chota ionnas go mbéadh sé in ann cruthúghadh gur b'iad mharbhuigh an lanamháin mar bhíos aige go gceapaidh an mbuachaill a bhí istigh é.Chuaidh sé abhaile ar maidin agus nuair a tháinic sé go dtí a teach chonnaich sé a bhean, agus fear san leabaidh leithí. Tháinig an -fhearg air, agus rug sé ar an tuaigh leis a marbhú Chuimhnigh sé ar an triomhadh comhairle agus caith sé a phiopa trí uaire. Annsin seadh bhrós aige gurbh é a mhach féin a bhí ann, bhí an-bhrod ar an mbean nuair a chonnaic sí a fear. thug sé an beart dhithi agus bhí sé lán d'airgead agus biodar an-saidbhir. Chualaidh sé annsin gur raibh an fear a chodhail i san theach an oidhche sin le crochadh mar gheall
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Sorcha Ní Chathasaigh