School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Bhí fear ann aon uair amháin agus sé an t-ainmh a bí ar Brian Ó Luingh. Fear an-bhocht a' b'eadh é. Bhí cúighear cloinne aighe. Ní raibh sé inann an cíos d'ioch agus bhí an tigearna talamhna le h-agaidh é do caitheamh amach as an teach. Bhí cúigh punth airgidh aighe agus teastuigh deich bpunth uaidh. Bhí luach cúig púnt de coirce aighe. Aon lá amháin chuaidh sé ar a aisthír go Gaillimh bhí an oidhche ag teacht casadh marcach leis ar an mbheallach agus d'fiatruigh sé de cé raibh sé ag dul. Dubhairth sé go raibh sé ag dul go Gaillimh. Dá gcastaí liomh ag an Gcrós Bóthar tú ceánocainn an coirce uaith
    Racaidh mé ar-ais go dhtí an Crós Bóthar arís
    Tá go maith téirigh agus racaidh míse ar ais go dhtí tú arís. Nuair a rachas tú go dhtí an Cros Bhóthar cífidh tú solas ins teach sin thuas ar t-agaidh sin é mo teach-sa Tá damsa breágh ann anocht agus fanfaidh tú ins an teach sin go dtagaidh mé ar m'ais arís. Cuaidh sé go dhtí an teach bhí go leór daoine ann agus bhí fáilthe mór ag gach duine roimhe.
    AT1792A: The Priest's Pig
    Eibhlín Seoighe