School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Bhí fear agus bean ann fadó. Thosuigheadar ag troid agus d'imthigh an fear go Sasanna. Bhí sé ag obair do mhinistéar annsin go ceann blian is fiche. Dubhairt an ministéar leis nach n-iochfead sé é go mbeadh an blian is fiche thart. Ghlach seisean leis an gcomhairle. Nuair a bhí an bhlian is fiche shuas d'fiafruigh ministeár dhó cé acha a bhfearr leis trí comhairle mhaith na an tairgead. Dubhairt seisean leis go mbfhearr leis na trí comhairle. Thug sé na trí chomhairle do, agus beart beag eile le tabhairt don bhean nuair a gheobhfeadh sé abhaile.
    Seó iad na trí chomhairle
    An cead chomairle gan a dhul in aitgiorra an dara ceann gan codhladh an áit a bheadh bean, agus an triomhadh comhairle an píopa a caocheamh -trí uaire. Nuair a thoicfadh fearg air,
    D'imthigh leis annsin e féin agus bheirt fir eile. Bhiodhar ag imthigheact gur táinicheadar go dtí aithgiorra mór Bhiodar ag dul san aithgiorra nuair a chuimnigh seisean ar an gcomhairle. Chuaidh seisean in bothar agus chuaidh an bheirt eile san aithghiorra
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Sorcha Ní Chathasaigh