Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag dhúl. Ins an deireadh shuith sé síos agus thuit sé ná chodladh agus nuair a bhain a mháthair deireadh duil do a theacht.
    Sgáirt sé ar ná comhursannaí agus d’iarr sí ortha a imteacht fríd án cnoch go bhfeicfheadh siad an mothuigheadh siad é ag teacht agus d’imthigh siad fríd an cnoch ag cuartughadh an gasúr idir ceo agus fearthaine agus ní rabh fíos acu cá rabh síad ag dhul. Bhí madadh an ghasuir leobhtha agus d’imthigh siad leobhtha agus an madadh seó leó. Ins an deireadh d’imthigh an madadh béag fríd an cnoch agus leán fiad-san do agus d’imthigh madadh beag suas taobh an cnuich agus as toigh eadar dha ghleann a bhí siad anois agus chuartigh siad thart agus fuair siad an gasur béag agus é i ná codhladh. Mhur gail siad an gásur agus d’imthigh siad a bhaile agus an gasur beag leobhtha. Tainig siad isteach ‘un toighe agus tugh siad an gasur beag do a
    Róise Ní Dhochartaigh
    Mín Doire Thoirc, Co. Dhún na nGall