Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a fuair sí an t-uisghe choimheal sí do na cuid cluas agus ní rabh sé i bfad go bfuair sí biseach. Annsin chuaidh an sgéal thart fa’n tóbar ach níor chréid na daoine é ar chor a bith agus nigh siad a gcuid cos ins an tobar agus annsin thosaigh an tobar ag triomadh suas agus bhris sé anios as an talamh fa thuarm deich slat o thuaidh de’n ait a rabh sé agus annsin creid na daoine uilig ann.
  2. Tobar Beannuigh Doire Lic Chonaill
    Ta tobar beannuigh éile i nDoire Lic Conaill naom Conaill a chuir ar bun an tobar seo tá leacacha agus darach thart fa’n tobar agus d’fag sé lorg a dhá ghlun ins an leac atá ag an tobar. Tigeann cuid mhór daoine gach bliadhain ag deanamh an turas ag an tobar seo.
    Seaghan Mach Cealbhaigh
    Na Brocacha, Co. Dhún na nGall