Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. An Mhaisthreadh.
    Nuair atá muid ag dul a dhéanamh mhaisthreadh, nigheann muid an chuinnéog agus sgalan muid í go maith. Annsin cruinnigheann muid uachtar an bháinne isteach I gcroca agus fágtar annsin é go dtí go mbéidh sé réid le bualadh. Cuireann muid an bainne isteach sa chuinnéog agus beírinn muid linn an lóinidh isteach sa chuinnéog. Annsin bualann muid g an bainne tamall maith, go dtí nach mbhéidh im nó bainne ag teacht aníos ar an loínidh. Sín an dóig a mbhíonn fhíos againn go bhfuil an bainne buailte. Nuair atá an báinne buailte bhéirinn muid linn meas an ime, atá deánta de adhmiadh(ad) agus tógann muid an t-im amach ann agus cuireann muid braon uisge ann leis an bhláthach a bhaint as, Annsin cuireann muid an t-uisge sin isteach sa chúinnéog agus cuireann muid uisge eile air. Cuireann muid salann air ammsin agus cóimlean muid an sgian fríd an im le na ríbeacha a bhaint as, agus nuair a chóimhlighean muid an sgrian frídh go maith
    Siubhan Ní Cearrain
    Cró na Sealg, Co. Dhún na nGall