Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Smaointigh an fear ar an cead chomhairle agus ní rachadh sé leis. Shiubhail an fear leis agus d’ímthigh thart an bealach mór agus ní rabh sé i bhfad go dtainig sé go dtí teach, chuaidh sé isteach agus bhí fear an phaca na suidhe astoigh ach chonnaic sé go rabh sé i dteach a rabh bean óg posta a sheanduine. Smaointigh sé ar an dara comhairle agus d’imtigh sé. D’fan sé fear an phaca go maidin agus thug an bean óg nimhe d’on t-seanduine agus posadh fear an paca agus í. Nuair a tháinig an fear go doire beigin do siubhal na bhaile nó nó rabh traen ar bíth ann an t-am sin. Nuair a tháinig sé na baile níor aithin abhean é. Dinnis sé cé é fhéin agus thug sé an bunnog duithe. Gearr sí é agus thuit an t-airgead a bhí saothruigh aige amach as an bhunnog agus bhí siad sáidhbhir o sin amach.
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Nial O Baoighill