Scoil: Baile Nua, Baile Mhic Cairbre

Cluain na nDamh, Co. Phort Láirge
Pádraig Ó Cearbhaill

1. An Tobar Beannuithe i mBán Fionn
    Tá an tobar seo in aice le bóthar Chluain Meala ar an dtaobh thiar thuaidh ó'n scoil. Tugtar "Tobar na Naomh" air. Do théigheidh na daoine ann gach Aoine.
    Do leighiseadh súile tinne, cosa tinne agus mar sin ann agus aicídí neirbhis leis. Do nightí an ball tinn leis an uisce, do shiubhailtí timcheall an tobair seacht n-uaire agus deirtí an Coróinn Muire dhá uair. Do théightí go dtí an tobar ceithre Aointe in dhiaidh a chéile.
    Tobar Beannuithe Chill Ronáin
    Tá an tobar seo in aice na reilige. Tá falla mór-timcheall air agus tá crois ós a chionn.
    Bhí fear in a chómhnuidhe sa pharróiste seo tamall ó shoin. Bhí súile tinne aige. Do thug sé cuairt ar an tobar ceithre h-uaire agus gach uair a chuaidh sé ann do nigh sé a shúile leis an uisce agus do ghuidh sé. Ar an ceathrú cuairt do leighiseadh a shúile. Do théigheadh sé go dtí an tobar gach Céadaoin i mí na Bealtaine.
    Tá Fothraca na h-Eaglaise Parróiste in aice an tobair. Ba é príomh-eaglais sa pharróiste séo é fadó.
  2. An Tobar Beannuithe i mBán Fionn
    Tá an tobar seo in aice le bóthar Chluain Meala ar an dtaobh thuaidh ó'n scoil. Tugtar "Tobar na Naomh" air. Do théigheidh na daoine ann gach Aoine.
    Do leighiseadh súile tinne, cosa tinne agus mar sin ann agus aicídí neirbhís leis. Do nightí an ball tinn leis an uisce, do shiubhailtí timcheall an tobair seacht n-uaire agus deirtí an Coróinn Muire dhá uair. Do théightí go dtí an tobar ceithre Aointe in dhiaidh a chéile.
    Bhí fear in a chómhnuidhe sa pharróiste seo tamall ó shoin. Bhí súile tinne aige. Do thug sé cuairt ar an tobar ceithre h-uaire agus gach uair a chuaidh se ann do nigh sé a shúile leis an uisce agus do ghuidh sé. Ar an ceathrú cuairt do leighiseadh a shúile. Do théigheadh sé go dtí an tobar gach Ceadaoin i mí na Bealtaine.
    Tá Fothracha na h-Eaglaise Parróiste in aice an tobair. Ba é príomh-eaglais sa pharróiste seo é fadó.
    Tomás Inglis
    Sailchín, Co. Phort Láirge