School: Kilfenora (B.) (roll number 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

1. (no title) (continued)

Tá oileán bheag ar chósta Chonamara.

agcomhnuidhe ag ól an la seo.Tháinig imnidhe ar sagairt paróiste agus dubhairt se go ndéanfadh siad an staisúin ar oileán a bhí níos goire don chósta.An chéad stáisiún a dhéanamh ar an oilean nua níor thuit aon rud amach go raibh siad ag dul abhaile.D'éirigh stoirm .Tionntuigheadh cúig báidh agus báthadh scór go leith daoine agus sábháileadh triúr.Tháinig aingeal cuig an sagart an oidhche sin agus dúbradh leis gur ceart dó an staisiúin ar an oileán ceart.Dathruigh se an staisúin ar aisarís agus níor tharla aon rud o shoin.
    Nuair a bhíodh na daoine ag tabhairt móin go hAráinn is ro minic a bheadh cith ann.Ins an mbliain ochdéag naochadhcseacht cuaidh gleóitóg ar talamh ar Birrdéanadh poll san mbád .Báthadh duine agus sabháileadh beirt .Sé an caoi a snámh siad go dinish.Tá dhá oileán beaga sr chósta Conneamara .leitir muilleann agus leitir calla.Bhíodh na daoine ag áighaill báis ó ganntanas uisge glan.Ach do chuir an ceann Comhairle stop leis sin.Chuir sé píobán fíor -uisge treasna an fairrge go dtí na hoiláin.
  2. (no title)

In the year nineteen hundred and eight a french vessel named Leon the thirteenth struck a rock off the coast of Clare and was sunk.

In the year nineteen hundred and eight a french vessel named Leon the thirdeenth struck a rock off the coast of Clare and was sunk. She was
    Séamus Ó Sealbhaigh