School: Dubhlinn (C.), Inis (roll number 4871)

Dúlainn, Co. an Chláir
Bríd Ní Laighin

1. Díosadh cailín sgadán gort cnámha is uile i dtrí piosanna agus annsan nuair a bhíodh sí in a codladh san oidhche chífeadh sí an fear a pósfadh sí.
    Rud eile a dheineadh siad. Téigheadh beirt cailín go dtí lios a bheadh in aice an tighe agus bhíodh snáth aca agus nuair a téidheadh siad go dtí an lios cuireadh siad an snáth isteach san lios agus bheadh píosa an snátha in a láimibh féin aca agus do labhradh siad agus deireadh siad "cé h-é atá ag bogadh mo snátha" Labharfadh an fear a phósfadh siad istig san lios. Uair amháin cuidh beirt cailín go dtí an lios do bhí fhios ag fear go raibh siad ag dul ann agus chuaidh sé isteach san lios agus nuair a tháinigh an bheirt cailín go dtí an lios do chuir siad an snáth isteach san lios agus arsa siad "ce hé an fear atá ag bogadh mo snátha lúbarnaigh" "Mise, mé féin, an diabhal" air sé. Do thosnuigh na cailíní ag rith agus rith agus níor stadadar go dtí dtáinig siad abhaile mar cheap siad gurb é an diabhal a bhí ann.
    Uair chuaidh beirt cailín amach agus bhí fear an tighe agus bean an tighe in a gcodladh agus ní raibh aoinne istigh acht do bhí an tasal
    Máire Ní Cheallaigh
    Cronagort West, Co. an Chláir