School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

1. Liosbuidhe an baile go bfuilimse um chómhnuidhe ann agus fé mar chloisim ós na seandaoine tá mórán chur síos aca i dtaobh na h-aimsire. Tá abha ag gábail cliathánach leis an mbaile seo ar a nglaodtar an Tonn. Tá easach mór árd inti, agus nuair bhíonn fearainn le teacht búirtheann an t-easach seo go h-árd agus tagann an fearainn gan teip i gcionn deich n-uaire an chluig na dhiaidh sin. Sin é an chómhartha báistidhe is fearr san áit seo. Ar an dtaob theasde abha na Tuinne tá carraigreacha loma sleamhaine, agus nuair thaithneann an ghrian ortha má bíonn siad gléineach lonmhar tá fearainn le teacht an oidhche sin nó lá na mhárach, ach sé mo thuirim féin gur b'í an ghaoth aniar andheas a thugann an báisteach léi mar ní bhíonn na carraigreacha seo lonrach ach nuair bhíonn an ghaoth sa phointe ráidte thuas.
    Seo chómhartha eile báistidhe atá annso. Nuair a bhionn
    Peig Ní Bhuachalla