Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. Mo Cheanntar Féin
    bailighthe ag Seán Mac Suibhne, Baile na Cille.
    Táim im' chomhnuidhe i mBaile na Cille i bparróiste Gleann-Beithe i mbarúntacht Uibh-Ráthach. Tá triochadh tighthe ann anois agus bhí tímpal sé chinn is triochadh ann fadó agus tighthe ceinn tuighe ba choitíanta a bhí ann. Baintear an tuighe-bán ag Ros-Beithe le speala agus tugtar abhaile é le capall agus cárr. Fuair Baile na Cille a ainm ó'n Chill atá ann. Tá roilig ann anois. Sé an sloinne is coitíanta san áit ná Ó Gríbhthín. Tá a lán daoine ann ós cionn ochtó ach níl aoinne ós cionn nócha. Is féidir le triúr sean-daoine scéal d'innsint, siad Mícheál Ó Sé agus Máire Bean Ní Shé agus Donnchadh Ó Gríbhthín ó Baile na Cille. Tá a lán fothrach tighe san áit agus do bhí daoine in a gcómhnuidhe ionnta fadó ach do chuadar go h-America nó go Sasana agus bhí coill mhór ins an áit ach gearradh í, 1918, agus tá pluais ins an gcoill san agus deirtear go raibh a lán daoine in a gcomhnuidhe ann fadó blianta na Droch-Aimsire. Téigheann a lán daoine ó Bhaile na Cille go Sasana gach bliain chun airgid do
    Baile na Cille, Co. Chiarraí
    Seán Mac Suibhne