Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. Sgéul
    Bailighthe ag Donnchadh Buaman, Cill na mBreac
    Do bhí fear na chomhnuidhe i gCill na mBreac fadó. Do bhí dhá chat aige, cat mór agus cat beag. Nuair a bhíodh na páistí na gcodhladh gach oidhche do théigheadh an cat mór isteach sa leabhaidh. Aon lá amháin nuair a bhí an fear ag dul go dtí Cill-Orglain do bhí na páistí bailighthe mór-thímcheall air agus do bhí pheidhre bróg ag teasdáil ó gach éinne acu ó Cill-Orglain agus nuair a bhí na páistí críochnaighthe do sheasaimh an cat mór agus dubhairt sé leis an bhfear pheidhre bróg a thabhairt dó fhéin leis. Dubhairt an fear leis nách bhféadfhadh pheidhre bróg do thabhairt dó go dtógadh sé a thomhaise. Nuair a bhí an fear ar an mbóthar ag dul go dt í Cill-Orglain do chonnaic sé fear ag teacht agus do bhí sgata con aige. Do bhí an fear ag cainnt leis agus dubhairt sé go raibh cat sa bhaile aige, agus do' bféidir leis cainnt. Dubhairt an fear gur ndubhairt an cat leis pheidhre bróg a thabhairt cuige ó Cill-Orglain. Dubhairt
    AT2412C: (The Cat Asks for Boots)
    Donnchadh Buaman