School: Leitir (roll number 15668)

Leitir Thoir, Co. Chiarraí
Tomás Mac Eóin

1. Sceal
    Bhí púncán ag scrí leabhar grinn agus tháinig sé go h-Éirinn cun rudaí greannamhra do cloisint, mar d’airig sé ríamh go raibh muinntir na h-Éireann ghéar-cúiseach. Bhí sé ag cur fé i dtig ósta i dTráighlí agus do labhair sé le fear-an-tíge aon maidin mar seo.
    D’airígheas ríamh go raibh muinntir na h-Éireann géar-cúiseach ach ní airígim aon géar cúis. Bhí fear ag glanadh na sráide. “Buáil anonn cuige sin” arsa fear-an-tíge leis, “deirtear go bhfuil sé deas bhéalach.” Anonn leis an bpúncán “Say Pat,” ar seisean “ar bhfeacas úalach mongcaí ag gábhail an treo seo?” “Ní fheaca, airiú,” arsa Pat “An amhlaidh a thuitis amac.”
    Nóra Ní Ríogbardáin do sgríobh
    Domhnall Ua Gríbhthín (22) d’aithris