Scoil: Cnoc na Bró

Cnoc na Bró, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Scannaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    n-adharc. Osgail uisge na gcos dúinn. Ní fhéadfainn é mar táim annso fe’d cosaibh san aoileach. Osgail a dorus dhúinn. Ní fhéadfainn é mar tá an glas orm. Osgail a císte dhúinn. Ní fhéadfainn é mar tá an clúaisín díom. Osgail a theine dhúinn. Ní fhéadfainn é mar tá an clóicín orm. Osgail ursail dúinn. Ní fhéadfainn é ar san-tursal mar táim na sheasamh ar thaobh deas den t-íarta. Donas dúaist ar ta fheada-muinnte agus geallaim gur cúaidh sí a codhladh go moch go h-aon oidhche eile as san amach. Agus níor bhachadar leí as san amach.
  2. Scéal na Spideóige
    Is ionghantac an méid scéal atá le cloisteál cois teine isdoidhche. Scéala atá cómh h-aosta leis an gCaillig Béara, scéalta an bhFiann agus nua scéalta na h-aimsire seo. Uaireanta bíonn scéal fada le h-innsint agus caithtear a críochnú ‘chuir ar chúl ar feadh