Scoil: Cnoc na Bró

Cnoc na Bró, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Scannaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    oidhche nó dó. Uaireanta eile bíonn scéala gearra dá n-innsint agus bíonn scéal agus fiche le cloisteál go dtí go mbíonn am luighe ann.
    Oidhche bhí mé a dairneáil i dtig Domhnaill Sheainín, agus bhí shean iasgaire i láthair. D’iarr Domhnall air scéal d’innsint agus le cuir i n-úil do go raibh fonn scéil air. Dhearg sé a phíopa agus sín cuige é. Thosnuig sé ar scéal i dtaobh Mhic Mhaoil Mhuire agus Feidlimid Cam. h-Innseadh an scéal agus cuireadh na ceadtai ceist ar an bhfear bocht, go dtí gur mheasa féin nach mbeadh sceal eile le cloisteail uaid go lá an Luain. Ach in ionad cosg a cuir leis ba é a bhfearr agus a bhusa a tháinig na scéala uaidh. D’innis sé scéal i dtaobh Fhinn Mhic Cumhail agus a lán eile nach féidir liom cuimhneamh ortha anois ach b’é an scéal abfhearr den iomlán ná scéal