Scoil: Uachtar Árd (uimhir rolla 4786)

Uachtar Ard, Co. na Gaillimhe
An tSr M. S. Iognáid

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mháighistir cáca dhó. Nuair a tháinig sé abhaile níor aithnigh a mhuinntir é agus d'innis sé dhóibh cér'bh é féin agus bhí fáilte mór aca roimhe. Thóg sé amach an cáca agus ghearr a mháthair é agus fuair sí an méid airgid a bhí saothruighthe aige astigh i lár an cáca. Nuair a fuair sí é níor dhubhairt sí tada ach choinnigh sí é.
    D'imthigh an fear arais go Americá aríst mar níor fhuair sé an t-airgead ó'n a mháthair agus níor tháinig sé arais aríst.
  2. Saint Martin's day is kept on the eleventh of November. The feast is kept in many ways. It is a custom with most of the people to kill fowl for that day, and to make the sign of (that) the Cross on their foreheads with the blood of the fowl.
    Another custom also is to sprinkle the blood of the fowl on the doors. Saint Martin's day is a holiday of Obligation in America and France but not in Ireland. He is called St. Martin of Tours.
    May Fahy