Scoil: Corra Finne (uimhir rolla 12877)

Cora Finne, Co. na Gaillimhe
Cáit Ní Lochlainn

Ar an leathanach seo

1. Bhí long ag dul go dtí Americá uair amháin. Ní raibh sí imthighthe i bhfad ó'n gcuan, nuair a tháinig iasc mór millteach i-na diaidh. Bhí faitchíos an domhain ar na daoinibh a bhí istigh, agus do chaitheadar amach bó bán dhó. D'ith sé é agus níor bfhada go raibh sé i-na ndiaidh arís. Chaitheadar amach stól dó annsin agus do shlug sé síos í. Tháinig sé i-na ndiaidh arís, agus do chuireadar amach buicéad chuige. Slug sé síos é. Bhíodar cráidhte leis agus sa deireadh do chaitheadar amach buachaill dhó. Slug sé síos é mar an gcéadhna. D'fhan sé i-na ndiaidh go dtí gur tháinigeadar i dtír i n-Americá. Chuaidh an t-iasg isteach sa talamh, agus fuair sé bás. D'fhoscluigheadar é agus bhí ionghadh agus aoibhneas orthu, nuair a chonnaiceadar an buachaill ina suidhe ar an stól, agus é ag bleaghadh na mbó isteach ins an mbuicéad.
    Mairghéad Ní Cearbhaill
    Seán Ó Cearbhaill