Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Feóil úr, Feóil úr. feóil úr". agus thainic ách dhuine agus cheannuigh cuid dí, bhí sí comh maith sin go dtug siad dhá phunt ar gach punta dí. “O”, arsa Domhall mór “do bharamhail a bfuiginn se mórán ar mo chuid callaigh”, “Geobhadh cinnte”, arsa Domhnall beag. “Tusa a bfhuil triúr mac agat tiocfadh libh fiche a tharraingt libh”. Rinne Domhnall mór amhlaidh. Maidin lár na bárch mharbuigh Domhnall mór fiche bó, cuir ropaí ortha agus tharraing frid a bhaile mhór iad ag scairtig “Feóil úr, Feóil úr. Thainig na péas amach agus thug trí mhí phríosún tacht doibh. Nuair a thainic Domhnall Mór amach as an phríosún bhí sé le Domhnall Beag a mharbhadh. An oidhche seo tainic Domhnall Mór go teach Domhnall Bhig le na mharbú. Bhí a Fhios aige c’én leaba a rabh sé ann. Bhí a fhios ag Domhnall Bheag cén rún a bhí ag Domhnall Mhór agus cuir a mháthair na leaba fhéin. Tainic Domhnall Mhór agus mhar bhuigh an mháthaír in Ait Domhnall Bhíg. Maidin lár na bhárach thug Domhnall Bheag leis a mháthair go teach leanna
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Siubhan Ní Dhochartaigh