Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Biodh na fianna na gcomhnuidhe i gConnachta agus ba gholl an fear a ba láidre ortha. Thainig said aniar annseo am amhain agus chuir said futha ann.
    Thainig na Mic Uí Ghorra i dtír agus chuala said iomradh ar na Fianna. Ba mhaith leo fios a bheith aca ar rabh a ngaisge i on churtha le na gcliú.
    Is cosmhail go rabh eagla ar na Fianna rompa agus d’imthigh Fionn fán chladach (agus) i riocht fear tire ag cur i gcéill go rabh sé ag deánamh cruad acht trágha. Nuair (rabh sé ag deánamh) a thainig na Mic Uí Gorra un chlad-aigh chonnaic said é ag tionntadh na bhfaragán móra ag deánamh gho rabh sé ag sleibhtíu bidh chlad-aigh futha. Chuir a urradh agus a neart iontas (antac) ar na Mic Uí Giorra.
    Cuireadh goll i luighe sa chliabhán
    Nóra Nic Giolla Brigde