Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    troid le na cheile imeasc na gcloigeann agus da strocadh ar lorg na fola agus na feóla. Lá ar na bharadh phill fear an toighe agus nuair a cónnaic sé an scrios agus nach rabh dadaidh fágtha fan teach dubhairt sé nach dtiotfad leis fanacht sa teach níos fuide ar fágail an toig do x deir se le na bean an doras a tharraingt na diaidh go (siubhalfaidh) siubhaladh siad ar domhan go bhfeicfeadh sé an rabh bean ar bith go hamaid each le na bheanféin. Nuair a shiubhal sé cupla míle on aít, d’amharc sé thart agus chonnaic sé an bhean ag teacht agus ag tarraingt an dorais in a diaidh agus í go tuirseach nac dtiocfad léithe gul ní bhfhuide an lá seo. Cuaidh siad isteach i gcoill, dhreapuigh sé suas crann í lár na coille agus tharraing sé suas an doras na dhiaidh agus an bhean in a dhiaidh sin. Leig siad an doras ar craobh aca an chruinn agus chodluigh an bheirt ar an doras go rabh an lá ag glanadh. Chuala siad cainnt annsin ag an bun an chruinn agus cé bhí ann ach beirt gadaidhe agus iad ag cunntas mórán airgid.
    Ghoid siad rith na hoidhche.
    “Ghoidé ba choir dúinn a dheanamh” arsa sise.