Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Sgéal fá Mhínleac na leabhar
    Féach ar leath; 18 fa choinne mhíniú na háite seo agus beagan den stair a bhaineas leis
    Am amháin bhí fear agus cailín ann agus rinne sise brionglóid trí hoidhche go raibh pota óir i mín leac na leabhar. Tháinig sí féin agus an fear go Mín Leac na Leabhar. Bhí siad ag cuartú an phota nuair a tháinig an bacach thart. Chuir seisean ceist ortha goidé bhí siad ag cuartú, agus d'innis siad do gur pota óir a bhí faoin leic. Dubhairt an bacach nach raibh ann acht pisreógaí. Nuair a d'imthig an fear agus an cailín, tháinig an bacach arís agus fuair sé an pota óir. Phós sé agus bhí clann aige. I náit an focal bacach thug siad an t-ainm toicidhe air o shin amach, agus is iomdha uair a cluinneadh na daoine ag cainnt fa 'bunadh 'n toicidhe'.
    (Meadhbh Nic Cearainn a d'innis an sgéal seo, féach ar leath a haon)
    Meadhbh Nic Cearrain