School: Sliabh na Lice, Sráid na Cathrach

Slievenalicka, Co. Clare
Seán Ó Cionnfhaola

Rinn na Spáinneach.
    Áit bréagh ,follain slainteamhail iseadh Rinn na Spáinneach.Tá sé dhá míle ó Sráid na Cathrach agus leath mólr ón Clochar.
    Tagann famairí ann gach blíain chun goile maith d'fhágail.Tá cáil cómh mór uirthi is a bhfuil ar Leacht Uí Concubhair.nó ar lisdoonvarna nó Cill Caoidhe.
    Ón bhliain 1558 go dtí an bhlían 1603 do bhí Eilis in- a bhainríoghan Sasana.Do bhi Plib11 in-a rí ar an Spáinn an uair céadhna .bhi na Sasannaigh agus na Spáinnigh ag troid le h-onoraca.Do chuir Plib cabhlach mór amach ar an bhfarraige gcoinnibh na Sasannaigh .Do chasadar ortha i lár an Fairrge Mór.
    Do bhi cabhlach beag ag na Sasannaigh agus nuair a chonaic siad an t-arm mór a bhi ag na Spáinnig do tháinig eagla ortha.Do cheapadar an seift agus do líonadar long le pudar agus lasadar í agusleigeadar imeacht na Spáinnig í agus.Do scaipeadh longa na Spainnig ,agus chuaidh cuid acu suas Sruth na Maoile ,Muir Meann agus Muir na Breataine .Do dheineadar iarracht dul thar n-ais go dtí an Spáinn ar an dtaobh
    Máire Ní Fhreathaile
    Ballynew, Co. Clare