School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    i dhá baill sé órlach ó chéile. Staithtí an rud chruaidh amach agus dá dtagadh sé leath réidh bá mhithid é thóaint amach. Nuair a tógtaí amach é leathtaí go tanaidhe ar an bpaírc glan é agus nuair a bhíodh an taobh leis an ngreín tirim deintí é iompáil le slat fada laídir chun an taobh eile do thiormú.
    Nuair a bhíodh sé tirim deintí punanna beaga dhe. Tógtaí go dtí an iothlainn é agus deintí stácaí de annsan. Thagadh fear le tuairgín agus bíodh sé dhá phéasgad go dtí go mbíodh an chloch go raibh sé in aírde air briste brúighte aige.
    Deintí é thuígháil annsan go mbíodh an chol glanta as ar fad. Cun an chol do bhaint as 'na cheart deintí é tharrach trí bioranna chaola iarrainn. Bhíodh sé ullamh chun snimhte annsan. Faigheadh bean an tighe a túirgín lín, fhuigheadh (?) sí síos chois na teine, tosnuigheadh sí ar sníomh agus chasadh (?) sí amhrán breágh bog di féin. Chuirtí an sníomh go dtí an figheadoír agus deineadh sé lín eáaig de. De'n lín éádaig seo deintí leínteach, bairlíní agus
    Treasa Ní Ríoghbhardáin
    An Cnoc Rua, Co. Cork