School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. Do bhí sagart ar lóistín i dtig úair agus do bhíodh bean ón gcómharsanacht ag breith an ime ó bhean an tighé sin le piseóga. Lá Bealtaine a bhí ann agus do bhí an sagart seo na shuidhé cois na teine agus do tháinig bean na bpiseóg isteach agus do bhí bean an tíghe ag deanamh na cuigine. D'iarr an bhean eile smearóid ar an sagart agus do thug sé di é agus do chaith sé smearóid eile isteach i mbuiceád uisce a bhí inaice na teine.
    Ba gairid go dtáinig an bhean isteach airís agus d'iárr sí smearoíd eile mar gur chúaidh an ceúd smeáróíd in eág uirthi, do thug an sagart an smearoíd di agus do chaith sé smeároíd eile isteach san uisce. Do rug an bhean lú an smeároíd eile agus níor tháinig sí isteach a tuille an lá sin. Annsan do chuir an sagart gad tímceall luinithe an bharaille agus do cheangail sé go daingean é.
    Lár na mbaíreach do rith bean na bpiseóg isteach chúcha agus gad ceangailte go daingean tímcheall a chuirp agus í ag (?) ar duine éígin é sgáoileadh. Do sgaoil an sagart é agus geallaim duit nár bac (?) sí leis na piseóa a thuilleadh.
    Máire Ní Chéilleachair
    Ceann Droma, Co. Cork