School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    cheannuígeadar uaradóir breag núa agus slabhra ag sileadh leis do agus do chuireadar na phóca do é. Do chuireadar duine inaónfeacht leis annsan chun scríóbhadh do mar ná raibh sé féín ábalta ar scríobhadh. Do bhí ocras air (?) annsan taréis bheith ag siubhal ar fead na h-oidhche agus do tugadh rud le n-ithe do.
    Annsan do rugadar leó é agus do bhíodar ag siubhal tímceall na sráide leis. Cúpla seachtmhain na dhíadih san dúbairt bean Tadg go gcaithfheadh sé dul ag feúchaint Tadg feúchaint cad é an sceul aige é. Do chúaidh sé go Corcaig agus bhí sé ag siubhal mór thímcheall ar feadh tamaill agus fé dheire do chonnaic sé Tadg agus do chúaidh sé chuige agus do sheas sé ar a aghaidh amac agus do shíl sé ó am go h-am go labharfhadh Tadg leí ach fé dheire bhris ar a fhoidhne agus dúbhairt sé
    "Ardiú a Thaidgh an amhlaidh ná h-aithinígeann tú mé" agus d'freagair se
    "Ar noín a bhean ní aithnighím féin mé féín"
    Annsan núair a bhí a aimsir mar Maóra istig do thóg sé feirm breágh tailimh agus do chúaidh sé chun comhnuidhthe ann é féin agus a bhean agus a chlann agus do dhíoladar an áit a bhí aca thíar ins na sléibhte.
    Tá sé mar sean-fhochal ríamh ó shoin ag na daoine, núair a thagann duine chúca go
    Máire Ní Chéilleachair