School: Baile Mhúirne (C.) (roll number 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí cailín bocht ann uair agus bhí a h-athair ana-mhór le duine-uasal abhí 'na chómhnuidhe timcheall na h-áite, agus ní raibh sé pósta in-aon-chor.
    Lá amháin tháinig an duine-uasal isteach cúcha agus d'iarr sé an cailín uatha le pósadh agus dúbhairt an t-athair leis go bfaghadh sé í. Ní raibh aon airgid ag an gcailín cun éadaighe do cheannach.
    Do phósadar ach níor thaithn an fear leis an gcailín in-aon-chor agus ní tabharfadh sí aon bhéile bhídh do ach prátaí agus bainne géar agus meidhg agus bhíodh cácaí is fíona aici féin agus dhein an fear an t-amhrán so:-
    Nuair a chonnac-sa ar dtúis tú,
    Ní raibh húda ná clóca ort,