Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. Galway
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    -Sin iad comharthaidheacht comhluadar tighe a mbeadh beatha mhaith acab agus nach ngabfadh sí 'un maith dóibh mar gheall ar iad do beith ag troid 'sag achrann.
    -An bhfaca tú an pháirc araibh na caiple beatuighthe ann?
    -Chonaiceas.
    -Sin iad ar nór an chomhluadar a bheadh lágach le chéile agus a ngabhfadh an rud a d'íorfaidís 'un maitheasa dóibh.
    -A'bhfaca tú an pháirc a raibh na caoire ann?
    -Chonnaiceas.
    -Sin é cmharthaidheacht na ndaoine sa domhan uileag - na caoire bána agus sin é an deabhal an chaora dhubh. An chaora bheadh ag ithe annsin agus go mbuailfeadh sé buille uirthi sin é comharthaidheacht an duine is mó mbeadh ag leanacht bealach a leasa - an d. is mó mbeadh an deabhal ag cur cathughadh air.
    -A'bhaca tú an áit a raibh an dá fhear déág agus an fear mór istigh eatorthabh?
    -Chonnaic agus facthas dom go raibh tusa ann.
    -Sin é Mac Dé agus a ndeacha do ghearraidheachaí air nuair a bhfulaing sé an páis. Agus an dáréag a bhí ann b'shin iad an dá asbol déag. Agus nuair a bhíos duine ag gearradh Dé tosó na gcearrachaí sin ag tabht fhola agus 'siad an dá asbol déag leis na naipcíní a bhíos ag triomú ns fola dhó. A'bhfaca tú an abhainn a raibh chuile shórt ag dul le fanaidh uinti? Sin í an abhainn atá ag gabhail isteach go h-Ifreann agus na páirt bhí ann sin iad na páirtí fhághanns bás gan baisdeadh.
    An bheatha bhí ag gabháil leis an abhainn sin é an bheatha tiomainte.
    AT0471: The Bridge to the Other World