Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an ngiolla, agus ní dhearna sí annsin ach barraile uisge fiuchta fagháil, braon de'n uisge bhí i dT. na B. a chraith' uirthi féin agus a dhul síos agus aníos ann gan aon cheo eirighe di. Chuaidh Rí Alaban síos ins an mbarraile ach aníos níor tháinic sé. Chuir an giolla braon de'n uisge air féin agus chuaidh sé ins an mbarrile. Agus tháinig sé aníos. Agus phós sé I. R an D.Th. agus is acu bhí brabach Ríogh Alaban ar feadh a saoghail.
  2. In aimsir na bhFianna Éireann bhí taoiseach ortha darbh' ainm Bóirne Mór. Aon lá amháin tháinic sean-bheainín go dtí é agus d'fhiafruigh sí dhó an imreóch sé cluiche cártaí. Dubht. Bóirne M. nár mhiste leis. - Ach, adeir an t-sean bheainín, má ghnothuigheann tú an chluiche beidh saoghal maith agad; má ghnothuighim-se ort-sa béidh an saoghal an-chruaidh agad. Ghnothuigh an t-seanbheainín an cluiche agus bhí B.M. in imshnidhe uaidh sin amach.
    Aon lá amháin bhí an sluagh a bhí ag B.M. ag imirt báire agus ba gearr go dtáinic sgurach beag agus a mháthair go dtí iad. Ba í a máthair bean Deirg Mhór Mac Móirne Mór 'a marbhuigheadh tamall roimhe sin. D'iarr an sguraichín cead a dhul isteach ar thaobh de'n bháire. Ghlac an báire leis mar shaoileadar gur cuma acab nó uathab é. Ach ní amhlaidh bhí. Faoi cheann tamaill b'éigin do'n bháire a raibh sé ag troid dóibh duine a chur go dtí an taobh eile mar bhí an sguraicín ag oibriú go h-iongantach. Dé réir mar bhí an
    Pádhraic Mac Thuathaláin
    An Teach Mór, Co. na Gaillimhe