Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir
Micheál Ó Muirthille
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 19_003

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 19_003

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bhí alán bainne aici ba cuma cén an sagas buicéadh a bheadh agat bheadh breis agus a lionad uirthi. Aon lá amáin táinig cailin agus criatar aici agus thosnuigh sí gá crúd nuair connaic an bó a [?] an talam. Nuair a bhí tart ar an bhuin geibhead sí uisge o'n sruth atá i Sliabh na Gloise. Dinis mo atair dom go raib Naomh Pádruig i Sliabh na Gloise bhí gabha ann. Bhí saigdiúirí ag rith in dhiaidh Naomh Padruigh. Dubairt sé leis an gabha na crudra diompó ar an gcapall do dhein an gabha an cleas sin agus níor fhuair na saigdiúirí Naomh Pádruig mar gheall ar an cleas sin.
    Cineala - Bhí Naom i Cineala aon uair Colmán an t-ainm a bhí an t-ainm a bhí ar an Naom sin. Bhí fear in aoin feacht leis d'arbh
    Brighid Ní hEidinn
    Crughwill, Co. an Chláir