Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir
Micheál Ó Muirthille
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 06_021

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 06_021

Leigeasanna
    Cun Fairthní a laigheas tá luibh ag fáas ar bharr tighthe í áiteanna éigin ,agus ma phiocann tú é d'fiuchadh agus cuid de'n uisge a cur ar na fáithní cúpla uair gach la go dtí go mbeadh na fáirthní imthighte ."Tóirpín"a tugtar ar an luibh sin.
    Dealg í do cos no do lámh.Má bhíonn dealg í do cos no do lám ,agus nách féidir leat é a thófaint amach ,faig seilmide mór no dó agus bris iad le casúr ,gan an cluadach do bháint díobh agus cur é sin ar phíosa éadaig agus cur ar an dealg é .Fág annsan é ar feadh cúpla lá agus annsan beidhsé leigheasuighthe .Leigheas eile is ead teanga mhadaidh =ruaidh do cur air ara feadh cúpla lá.
      1. cleachtas an leighis
    Peadar Ó Lochlainn