Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir
Micheál Ó Muirthille
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 06_031

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 06_031

Seanchas i dtaobh na h-aimsire.
    Tá fios ag daoiní na tuaithe ,nuair féachann siad ar an speir ,cad é an saghas aimsire atá ag teacht.Nuair a bíonn néalta mhóra dorcha ins an spéir bíonn fearthain ag teacht agus tagann fuacht neamh-gnáthach ins an aeir.Bíonn na h-éanlaith at eitilt go híseal agus tagann na dubháin alla amac as na h-áiteanna 'na mbíonn siad.Nuair a bhíonn tintreach agus tóirneach ag teacht bíonn na cait ag iarraidh píosaí aidhmid a stracadh as a chéile agus teigheann na madraí í bfolach .
    Annsin nuair a bhíonn aimsear bhreagh ag teacht gelauigheann an spéir .Tagann teas ins an aeir agus eitealann na fáinleóga go h-árd.
    Peadar Ó Lochlainn
    An Tearmann, Co. an Chláir