Scoil: Sheanmore (uimhir rolla 16197)

An Sián Mór, Co. Mhaigh Eo
Síghle Ní Dhonnchadha
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0131C, Leathanach 01_005

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0131C, Leathanach 01_005

1. Dún Átha
    Baile beag inaice le Baile Cruach is eadh Dún Átha. Tá sé suidhthe inaice leis an bhfairrge. Tá dun no caiseal an aosta ann. Tá focraca an dún le feiscint go dtí indiú. Grainne Uail an tainm a bhí ar an bannríoghan a bhí ann. Nuair a thainig na saighidiuiri as Sasana ag troid ina coinne théigheadh sé amac go dtí an bfairrge ins an canal a bhí faoi an talamh ar bád. Nuair a sil na saighdiúirí go raibh sé ins an caiseal, bhí sí amuic ar an bhfhairrge. As an dun no an caiseal sin a fuair an baile sin an tainm Dún Átha. Bhí dhá fhathach ann agus bhí
    Dún Átha, Co. Mhaigh Eo
    Eámonn Ó Cléirigh