Scoil: An Mhainistir (uimhir rolla 13130)

Bun an Churraigh, Co. Mhaigh Eo
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_022

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_022

Ar an leathanach seo

1. Gríarsan. Bhí Griarsan mar duine do Tighearna Talmhan seo. Comhnuigh sé í nDubhgort ins an áit atá an Sráid anois. Bhí beagnach an cuid is mo do Acaill faoi acht ní raibh na bailú seo faoi - Dun Eibhir, an tSean Bhaile ná Bun an Coirc.
    Níor maith lé na daoine é a bheith mar Tighearna Talmhan ortha chruinnigh muinntir Acla ullig le cheile agus dhíbir siad amach as an oiléan é
    An bhean Uasal Uí Domhnall: Bhí sí mar Tighearna Talmhan freisin. Bhí sí ina comhnuidhe ins an tSean Bhaile. Bhí an tSean Bhaile fuithí an t-aon bhaile amháin. Dibritheadh í freisin as an oileán.
    An Salann Tighearna Talmhan dob eadh é. Bhí sé ina chomhnaidhe í nDubh Ghort. Bhí sé os cionn an méid ceadna talmhan is bhí Gríarsan.
    Boycott. Bhí sé in a chomhnaidhe í gCuradh Mór. Bhí teach
    Tomás Mac Fionnachtaigh